Törmäsin tänään aamulla englanninkieliseen artikkeliin aivokirurgista, jolla on omakohtainen kokemus kuolemanjälkeisestä elämästä. Findancen toimitus bongasi ilmeisesti saman jutun ja teki siitä lyhennelmän.
Near Death Experience (NDE) on paljon tutkittu ilmiö ja tutkimuksen ala. Leikkauspöydällä tai elvytyksessä heränneet ihmiset ovat kertoneet valosta tunnelin päässä, valo-olennoista, äärettömyydestä, onnesta ja iloisuudesta - jotkut tosin ovat kertoneet myös pimeydestä, ahdistuksesta ja suunnattomasta pelosta.
Ilmiö on mielenkiintoinen, mutta todistaako se yhtään mitään? Emme voi kieltää kenenkään kokemusta - voimme kyllä sanoa, että "et sinä missään taivaassa käynyt", mutta siltikin joudumme myöntämään: "Olipa mielenkiintoinen kokemus," vaikkakin ehkä epäillen.
Itseäni juttu sinänsä ei yllättänyt, vaan sen uutisointi: Miksi uskoisimme ennemmin aivokirurgin kokemusta kuin jonkun vähemmän koulutetun? Vaikka NDE onkin hänen tutkimuskentässään, kertomus perustuu kuitenkin hänen omaan, subjektiiviseen kokemukseensa (jota emme voi kieltää).
Joku nyt saattaa väittää, että sahaan oksaa jolla istun, mutta pois se! Tämän kaverin kohdalla meidän on huomattava, että hänellä oli kristillinen kasvatus, hänellä oli tietoa Jumalasta ja kuolemanjälkeisestä elämästä. Hänen kokemuksellaan oli uskoa tukeva, ja hänen tapauksessaan myös uskoa vahvistava kokemus.
Meidän on myönnettävä, ettemme voi tieteellisesti todistaa Jumalan läsnäoloa, samoin kuin emme voi tieteellisesti todistaa, ettei häntä ole olemassa. Jos uskomme (tai evankeliointimme) perustuu tieteellisiin stooreihin, niin se jää ohueksi. On aina parempi palata siihen, mitä Jumala on sanonut, ja tarkastaa sopiiko kokemus yhteen sen kanssa. Jos uskomme ja todistuksemme ei perustu Raamatulle, se on alttiina seuraavan aivokirurgin todistukselle, joka sanoo olleensa kuukauden kuollut eikä kokenut yhtään mitään.
Meidän ei tulisi ratsastaa aivokirurgin auktoriteetilla, vaikkakin tarina on kiinnostava. Kertomus on mielenkiintoinen, mutta ei ainutlaatuinen. Samaan hengenvetoon totean, että se on hyvä keskustelun herättävä, joka laittaa monet miettimään, että mitä tapahtuu kun valot sammuu.
11.10.12
Aivokirurgin auktoriteetilla
Lähettänyt Tommi Karjalainen klo 13:20 0 kommenttia
Tunnisteet: apologetiikka, Systematiikka
6.10.12
R.I.P. WT
Tänään tulee kuluneeksi 476 vuotta erään merkkimiehen kuolemasta. Ehkä ei pitäisi sanoa merkkimies, koska hän ei ole kovin hyvin tunnettu. Ehkä ei pitäisi myöskään käyttää sanaa 'kuolema', koska hänet tapettiin, ja varsin erityisellä tavalla. Hän joutui poliittisen (valtiollisen ja kirkollisen) kamppailun pelinappulaksi. Hän löydettiin belgialaisesta linnasta ystävän kavalluksen ansiosta. Hän vietti n. 500 päivää vankeudessa epäinhimillisissä oloissa ja hänet tuomittiin kuolemaan. Hänet sidottiin roviolle, jossa hänet ensin kuristettiin kuoliaaksi ja sitten poltettiin. Aika rankkaa?
Hänen rikoksensa? Raamatun kääntäminen Englanniksi.
Hänen nimensä? William Tyndale.
Nykyaikaisesta ihmisestä moinen raakuus kuulostaa äärimmäiseltä. Helposti näemme Tyndalen joutuneen keskelle poliittista ajojahtia, jossa hän oli uhka sekä katoliselle kirkolle että Englannin kruunulle. Kuollessaan Tyndalen kerrotaan rukoilleen, että Englannin kuninkaan silmät aukeaisivat. Ironista, että vain kaksi vuotta tämän jälkeen sama kuningas vahvisti "The Great Bible" -raamatunkäännöksen, joka perustui pitkälti Tyndalen työlle. Tyndalen merkitys elää yhä, mm. KJV -version ja Shakespearen näytelmien muodossa.
Kirjoittaessani näitä ajatuksia muistelen, kuinka lukiossa pilkkasin luokkakavereideni uskoa. Olin mukana etsimässä Raamatusta jakeita joilla voisimme pilkata heitä. Olin mukana repimässä luokkakavereideni Raamattuja. En ollut kuningas Henri saati katolisten paavi. Ehkä tyhmyys tiivistyi porukassa, mutta en täysin pysty selittämään mikä sai aikaan sen mihin syyllistyin. Siinä kirjassa on jotain erityistä, salattua, mystistä, haastavaa.
Tyndalen kuoleman muistopäivänä muistutan itseäni, että moni muukin on antanut henkensä sen edestä, että vanhat kirjoitukset ovat säilyneet meille. Kunpa muistaisin sen joka kerta, kun otan Pyhän Kirjan käteeni. He eivät kuolleet turhaan.
Lähettänyt Tommi Karjalainen klo 01:17 0 kommenttia
Tunnisteet: Raamattu
1.10.12
Miten suhtautua Vanhaan Testamenttiin
- Täysi välinpitämättömyys
- Henkilökohtainen siunaus
- Moraaliset opetuskertomukset
- Vanha testamentti katsoo Kristukseen
- mitä henkilöitä kertomuksessa esiintyy
- millaiseen tilanteeseen kertomus liittyy
- millaisia käänteitä ja haasteita kertomuksessa on
- mitä Jumala sanoo tekstistä (esim. "se oli suuri synti Jumalan edessä...")
- miten tilanne sopii laajempaan tarinaan (miten Jumala pelastaa Israelin, tuo heidät luvattuun maahan, kuljettaa pakkosiirtolaisuuteen...)
- millainen opetus kertomuksella on
Lisää...
Lähettänyt Tommi Karjalainen klo 01:40 0 kommenttia
Tunnisteet: Raamattu, Vanha Testamentti