5.2. kirjoitin johdannon "Hengen Hedelmiin" Gal 5:22-25:sessa. Keskeisenä ajatuksena jutussa oli että Paavalin kuvaamat "hedelmät" ovat osoitus Pyhän Hengen työstä kristityn elämässä. Entä kun nämä merkit ovat poissa? Pitäisikö niitä pakottaa esiin? Tai onko se vain osoitus siitä, että Jumala ei halua että mun elämässä ei ole sellaisia asioita? Tässä kohtaa keskustelu jakaantuu kahtaalle (vähintääkin). Muistan nuorena uskovana kuinka tämä aihe aiheutti kovaa vääntöä keskuudessamme. On siis kaksi tulkintaa tästä:
14.12.12
Hengen Hedelmä: Pakotettu, sallittu, automaattinen?
Lähettänyt Tommi Karjalainen klo 19:29 0 kommenttia
Tunnisteet: Galatalaiskirje, Uusi testamentti
11.12.12
Evankeliointia ilman Raamattua
Scott Kelby ei ehkä ole maailman paras valokuvaaja, mutta hän on osannut tuotteistaa osaamisensa ehkä paremmin kuin kukaan muu. Olen pitkään seurannut Scott Kelbyn työtä ja hyllystä löytyy useampi kirja. Pidän todella paljon hänen huumoristaan. Vaikka Scott ei ole tainnut sitä missään aivan älyttömän suorasti sanoakaan, olen uumoillut että hän on kristitty.
Eilen huomasin että Scottilta oli tullut Youtube video:
Ensimmäisen puolisko kuulosti aivan älyttömän mahtavalta. Mutta. Yritin nieleskellä lopun mutta en pääse yli siitä ajatuksesta, että tässä on jotain mätää. Kirjoittaa kirja Jeesuksesta jossa ei ole yhtään lainausta Raamatusta?
Uskoakseni kirja on oikeasti tehty Raamatun pohjalta, mutta kaikki viittaukset on poistettu. Entä jos joku "ostaa" Scottilta tämän Jeesus-homman, mitä sitten? Ehkä nämä ihmiset löytävät seurakuntaan, ehkä on joitakin ihmisiä jotka neuvovat että tästä Jeesuksesta kerrotaan lisää Raamatussa..
Kuulin tänään kun eräs reilu 50 -v. nainen kertoi varttuneensa koko ikänsä seurakunnassa. Vasta muutama vuosi hän törmäsi ajatukseen, että hänenkin pitäisi lukea Raamattua. Se muutti hänen elämänsä. Väitän, että meidän pitää tutustuttaa ihmiset sekä Jeesukselle että Raamatulle - muuten emme ole tekemässä opetuslapsia vaan käännynnäisiä, joista jokaisella on oma käsityksensä siitä millainen Jeesus on. Historia on osoittanut että tämänkaltainen vapaus ei johda mihinkään hyvään (saksalainen liberaali teologia on pitkälti syypää lännen kirkkojen romahtamiseen).
Aion ehdottomasti hankkia tuon kirjan, vaikka Scott sanoikin ettei se ole uskoville. Uskoisin että se on myyntikikka - miten ihmeessä voisin antaa kirjan jollekulle, jos en ole itse lukenut sitä ensin? Lisää...
Lähettänyt Tommi Karjalainen klo 20:39 0 kommenttia
Tunnisteet: evankeliointi, Kirja-arvio
5.12.12
Tämänkaltaisia asioita
Galatalaiskirjeen 5:22-23 Paavali esittää 9 -kohtaisen listan Hengen hedelmiä:
Hengen hedelmää taas ovat rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä. Näitä vastaan ei ole laki.Jakeita edeltää 15-kohtainen lista asioita jotka ovat lihan aikaansaannosta. Lihalla tässä Paavali tarkoittaa ihmisen syntistä luontoa. Paavali ei toki väitä että näihin asioihin syyllistyminen johtaisi taivaspaikan menettämiseen, kuten äkkiä ajatellen saattaisi vaikuttaa. Hänelle nämä listat kertovat siitä ketkä ovat todellisten uskovien joukossa. Todellisissa uskovissa vaikuttaa Henki, joka saa aikaan yllä mainittuja asioita. Vastaavasti niissä, jotka eivät ole todellisessti uskossa, vaikuttaa toisenlainen henki jonka aikaansaama hedelmä on vastaavasti toisenlaista.
Molemmat listat päättyvät samantapaiseen ilmaukseen: (j. 23) sekä (j. 21). Myös jakeen 23 loppu "Näitä vastaan ei ole laki" tulisi kääntää jakeen 21 "ja muu sellainen" -hengessä: "Laki ei ole tämänkaltaisia asioita vastaan." Tämä vastaisi paljon lähemmin alkutekstiä, jossa Paavali ilmiselvästi antaa esimerkinomaisen listan, jota vastaan kukin voi tulkita omaa toimintaansa. Lain ja erityisesti lainvastaisuuden mainitseminen on oleellista tulkita galatalaisten vapaudesta käsin, jotka eivät tunteneet moisia rajoituksia. Paavali ei vie heiltä pois armoa, mutta väittää että todellinen usko näyttää tietynlaiselta.
Vaikka joskus esitetäänkin että hedelmä syntyy itsestään, näyttää Paavali kuitenkin olevan hieman eri mieltä. Hyvän hedelmän tuottaminen edellyttää "vanhan luonnon ristiinnaulitsemista himoineen ja haluineen" (j. 24), sekä Hengen johdatuksen seuraamista (j. 16, 25). Tämä oli valinta joka galatalaisten oli tehtävä. Galatalaiset olivat harhaluulossa että voisivat valita kummatkin. Tämän Paavali torjuu ja paljastaa mihin se tie johtaa jonka mukaan he ovat tähän asti eläneet.
Paavali häpeilemättä kertoo myös omasta kamppailustaan saman kysymyksen kanssa. Saman kysymyksen kanssa mekin kaiketi kamppailemme - haluammeko tehdä mitä tahdomme ja totella "oman, itsekkään luontomme haluja," vai haluammeko seurata Herraa? Meille ei tarjota ainostaan vaikeaa valintaa, vaan myös apua valintamme toteuttamiseen Pyhän Hengen muodossa.
Seuraavalla kerralla kommentoin joitakin mainituista hedelmistä. Lisää...
Lähettänyt Tommi Karjalainen klo 19:43 0 kommenttia
Tunnisteet: Galatalaiskirje, Uusi testamentti