12.10.07

Maailmanrauha?

Anteeksi vain kyynisyyteni, mutta ei minun elinpäivinäni! En ole maailmanrauhaa vastaan, en vain usko sen toteutumiseen. En elinaikanani, eikä muutenkaan. Miksi? Ensinnäkään en usko ihmisten hyvyyteen ihan niin paljoa, ja toisekseen, Raamattu osoittaa, että olemme menossa päinvastaiseen suuntaan.

Nämä ajatukset nousivat taas pintaan, kun joukko oppineita muslimeita on lähettänyt kaikkien kirkkokuntien johtajille kirjeen, jossa tiedustellaan rauhallista rinnakkaiseloa näiden uskontojen kannattajille. He väittävät, että kristittyjen ja muslimien pyhissä kirjoissa on kaksi yhteistä, keskeistä asiaa: uskominen yhteen jumalaan ja lähimmäisenrakkaus. He väittävät, että palvomme samaa Jumalaa.

On vaikea suhtautua tällaiseen lähestymiseen. Toisaalta herää toivo, toisaalta historia on opettanut epäilemään pahinta. Mikä olisi pahinta? Ehkä maailma pääsisi yhteen maailmanuskontoon, josta on kaikkien uskontojen omaleimaisuudet riisuttu pois, ja tätä uutta uskontoa käytettäisiin vallan välineenä, kuten Kadotettu maailma -elokuvat ja monet salaliittoteoreetikot otaksuvat.

Menemättä suuresti kauhukuviin, palaan skeptisyyteeni. En usko, että suurin syy rauhalliselle rinnakkaiselolle on opilliset ristiriidat. Uskon, että suurin, tai ainakin ensimmäinen este on sisäiset ristiriidat.

Kirje lähti komeasti anglikaanien päämajaan ja paaville, sekä lukuisiin muihin uskontokuntiin ja niiden johtaviin instansseihin. Olen jyrkästi vastaan kaikkea ekumeniaa, joka karsii omaleimaisuuksia eri tunnustuskunnilta yhteyden nimissä. Mutta olisinko valmis omine omaleimaisuuksineni kohtaamaan toisen kristillisen tunnustuskunnan omaleimaisuuksia, tai sanoisinko paljastavammin omalaatuisuuksia?

Ehkä hieman liioittelen ahdasmielisyyttäni, mutta tunnen kristittyjä, jotka todennäköisemmin puristaisivat muslimin kättä rauhan merkiksi kuin toisen kristityn, jonka käsitykset eroavat ratkaisevissa asioissa hänen käsityksistään. On hieno asia, jos maailmaan saada rauha, mutta tämä ei ollut Jeesuksen rukous. Hän rukoili, että edes kristityt voisivat olla yhtä - tässä on aivan riittävästi haastetta meidän sukupolvellemme, samoin kuin kaikille tuleville!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

luin jostain netistä vastauskirjeen , jossa esim. Amerikan pastori Rick Warren ja Bill Hybels olivat allekirjoiitaneet tuon vetoomuksen koskien tätä Muslimien kirjettä. Siinä on tämän ajan evankekaalisuus.

Kompromissit voittavat kaikki kauneuskilpailut :)